Wat is de actieradius of Hoeveel kilometers kan ik rijden per oplaadbeurt?
Een veel gestelde vraag bij de aankoop van een e-bike is: ‘Hoeveel kilometers kan ik rijden met een volle accu?’. Wel, het antwoord is niet zo eenvoudig. Het is namelijk moeilijk om exact te bepalen wat nu de juiste actieradius is van elk model e-bike.
Uiteraard geldt het principe, hoe zwaarder de accu, hoe meer kilometers je per oplaadbeurt kunt afleggen. Daarom is een zwaardere accu ook iets duurder dan een minder zware accu.
Voor de grootte van je accu kijk je best naar de gemiddelde afstand per fietsrit. Gebruik je je e-bike om dagelijks 40 km te overbruggen van en naar je werk? Of fiets je op zondag een tocht van 50 km? Of gebruik je de e-bike eerder om in het dorp boodschappen te doen?
In het laatste geval volstaat een lichtere accu, in de eerste twee situaties zou ik een zwaardere accu aanraden.
Naast afstand zijn er nog andere factoren die bepalend zijn voor de actieradius, bv de weersomstandigheden, hogere of lagere trapondersteuning, je gewicht, …
Het spreekt voor zich dat als je fietst met de hoogste trapondersteuning, de accu meer zal verbruiken dan als je fietst op een lagere trapondersteuning.
Fietsen met een hoge trapondersteuning zal je accu meer belasten.
De Giant Prime E+1 (versie 2019) beschikt over de stand ‘auto‘ waarbij de ondersteuning zich automatisch aanpast aan het trappen. Deze stand zal dus minder verbruiken zonder dat je er veel bij hoeft na te denken..
Enkele handige tips om je actieradius te vergroten:
-
Schakel zoals je in de auto doet. Schakel dus terug bij een stoplicht. Wanneer je terug vertrekt, schakel je opnieuw naar een zwaardere versnelling. Als je op een zware versnelling vertrekt, verbruik je veel meer.
-
Vooral bij het starten vergt de motor veel energie. Lukt het je om zelfs zonder trapondersteuning vanuit stilstand te fietsen, dan is dit zeker aan te raden om je actieradius te vergroten.
-
Zorg voor een juiste bandenspanning. Bij elk onderhoud bij Coureur Local zal Maarten de bandenspanning nakijken en opnieuw corrigeren indien nodig.
-
Ben je fit genoeg? Of heb je wind in de rug? Zet dan de trapondersteuning lager of zelfs uit. Dit scheelt een pak kilometers.
Neem je oplader gewoon mee
Maak je een lange fietstocht, neem dan altijd je oplader van de accu mee in je fietstas. Er zijn meer dan genoeg plekken waar je de accu kan opladen, terwijl jij lekker op het terras zit.
Heb je de gewoonte om écht lange fietstochten te maken, dan kan je overwegen om een tweede accu aan te schaffen zodat je tijdens de tocht de accu kan verwisselen.
Voor lange ritten kan je een tweede accu overwegen.
Het laatste wat je wil is op het einde van een fietstocht ‘leeg’ vallen. Trouwens, een lege accu vermijd je best zo veel mogelijk.
Verzorg de accu
Het klinkt misschien raar, maar verzorg de accu! De accu is een belangrijk onderdeel van je elektrische fiets.
Hoe beter je de accu verzorgt, hoe langer hij dus meegaat. En dit is toch wat je wil? Hoe verzorg je best de accu? Simpel, door hem regelmatig op te laden. Wacht dus niet tot je hem helemaal leeg gereden hebt. Opladen doe je ook best bij kamertemperatuur.
Kijk hier voor meer tips voor een langere levensduur van de accu.