4 belangrijke tips voor een langere levensduur van de accu van je e-bike

Heb je een e-bike gekocht, ‘soigneer’ dan zeker de accu van je elektrische fiets. De accu heeft namelijk de minst lange levensduur in vergelijking met de andere onderdelen van je e-bike. Hoe beter je de accu verzorgt, hoe langer hij dus meegaat. Hoe kan je ervoor zorgen dat je accu van je elektrische fiets langer meegaat?

Een fiets die goed onderhouden is, blijft langer proper en gaat veel langer mee. Wordt hij niet goed onderhouden? Dan gaan verschillende delen na verloop van tijd stuk of gaan ze roesten.

TIP 1: Fiets de accu niet leeg

Het is verstandig om regelmatig de accu op te laden, ook al is hij nog niet helemaal leeg.
Wanneer je de accu helemaal leeg hebt gereden, laad je de accu best zo snel mogelijk terug op.

Vooral in de winter, als het koud is, is dit belangrijk. Als je e-bike aangeeft dat de accu leeg is, schakelt het zelf de trapondersteuning uit. Dit terwijl de accu nog wel een beetje energie heeft.

Dat is het moment dat je de accu best zo snel mogelijk opnieuw oplaadt. Wat je op zo’n moment beter niet doet, is de trapondersteuning opnieuw aanzetten of lang wachten om de accu op te laden.

De reden hiervoor is dat de kans bestaat dat de accu voorbij een bepaald punt ontladen wordt. Dit kan leiden tot definitieve schade aan je accu. Laad de accu dus tijdig op!

Als je de accu helemaal leeg rijdt bij een lange fietstocht, moet je niet onmiddellijk beginnen panikeren. De accu wordt niet ineens heel slecht wanneer je hem eens helemaal leeg rijdt na een lange fietstocht. Vooral wanneer de cellen langere tijd leeg staan, kunnen deze onherstelbaar beschadigd raken.

Tip 2: Laat de oplader niet in het stopcontact

Haal na elke oplaadbeurt de oplader uit het stopcontact. Het is verleidelijk om de oplader in het stopcontact te laten. Dit is niet alleen schadelijk voor de oplader – het verkort namelijk de levensduur van het oplader -, maar het verbruikt ook nutteloze energie.

Als je de accu aansluit aan de oplader, zorg er dan voor dat de oplader niet in het stopcontact zit. Na aansluiten van de accu, steek je de oplader in het stopcontact.

Is de oplader voldoende opgeladen, haal dan eerst de oplader uit het stopcontact, daarna kan je de accu loskoppelen.

Tip 3: Laad op bij kamertemperatuur

Als je de accu oplaadt, doe je dit, indien mogelijk uiteraard, best bij kamertemperatuur. Hoe lager de temperatuur in de omgeving van het opladen, hoe lager de capaciteit van de accu.

Dit is natuurlijk wel een tijdelijk fenomeen. Zodra de temperatuur stijgt, stijgt de capaciteit van de accu opnieuw. Het is dus handig meegenomen als je de accu uit de fiets kan halen.

Alle type accu’s zijn temperatuurgevoelig. Zet je e-bike zo weinig mogelijk in de snikhete zon. Ook koude is nefast voor de accu. Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit van de accu af. Wanneer het kouder wordt haal de accu dan uit de fiets en neem hem mee naar binnen.

Tip 4: Bewaar de accu nooit leeg

Als je je e-bike een tijdje niet gebruikt (bv. tijdens de wintermaanden), zorg er dan voor dat je de accu af en toe oplaadt.

Laadt hem om de twee maanden op tot zo’n 40-50% zodat de accu niet leeg geraakt. Bewaar een accu dus nooit leeg.

Plaats de accu ook niet terug in de fiets, maar leg hem in de kast of op een plank. De fietscomputer, hoe klein ook, verbruikt ook energie…
Merk je dat de accu toch zijn beste jaren gehad heeft, dan volstaat het om de accu te vervangen. Je hoeft dus zeker niet meteen een nieuwe e-bike te kopen.

Meer berichten

In onze winkel

NIEUWSBRIEF

Kom erbij en ontvang het laatste nieuws over onze fietsen, events en speciale acties